DoktorBilgi
İletişim : info@doktorbilgi.com
Genel diş muayenesi, diş hekiminin ağız, diş ve diş etlerinin genel sağlık durumunu değerlendirdiği rutin bir kontrol işlemidir. Bu muayene, diş çürükleri, diş eti hastalıkları, ağız yaraları ve diğer oral sağlık sorunlarının erken teşhis edilmesine yardımcı olur.
Düzenli diş muayeneleri, ağız sağlığını korur ve diş çürükleri, diş eti hastalıkları gibi problemlerin erken teşhis edilmesini sağlar. Bu da tedavi maliyetlerini azaltır ve diş kaybı gibi ciddi sorunların önüne geçer.
Genel diş muayenesinde diş temizliği, röntgen çekimi, diş eti kontrolü ve oral hijyen eğitimi yapılır. Ayrıca, hastaların diş sağlığı ile ilgili soruları yanıtlanır ve gerektiğinde tedavi planları oluşturulur.
Diş çürükleri, dişin mine tabakasının zarar görmesiyle başlayan ve tedavi edilmezse daha derin katmanlara yayılan diş hastalığıdır. Şekerli yiyecekler, kötü ağız hijyeni ve plak birikimi diş çürüklerine yol açabilir.
Diş çürüklerinin erken tedavisi, dişin sağlıklı yapısını korur ve çürüğün ilerleyerek ağrıya, enfeksiyona veya diş kaybına neden olmasını engeller. Dolgu ve kanal tedavisi, dişi kurtararak doğal diş yapısını korur.
Diş çürüklerinin tedavisinde genellikle dolgu malzemeleri kullanılarak hasarlı diş dokusu temizlenir ve doldurulur. Daha ileri vakalarda, dişin pulpasının (sinir dokusu) çıkarıldığı kanal tedavisi uygulanır. Her iki yöntem de dişin fonksiyonunu geri kazandırmayı amaçlar.
Ortodonti, dişlerin ve çenenin düzgün bir şekilde hizalanmasını sağlamak için uygulanan diş hekimliği dalıdır. Çapraşık dişler, açık kapanış, dişler arası boşluklar ve çene uyumsuzlukları gibi problemler ortodontik tedavi ile düzeltilir.
Ortodontik tedavi, dişlerin düzgün hizalanmasını sağlayarak estetik bir gülüş kazandırır ve dişlerin temizlenmesini kolaylaştırır. Ayrıca, çene yapısının düzeltilmesi, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını iyileştirir.
Ortodontik tedavi, diş telleri, şeffaf plaklar (alignerlar), ağız içi apareyler ve bazı durumlarda cerrahi müdahaleler ile yapılır. Tedavi süresi, problemin karmaşıklığına ve hastanın yaşına bağlı olarak değişir.